Davno izgubljena europska jestiva biljka

Lotus je jestiva biljka koja se iz davnina koristi u kulinarske svrhe. Danas je taj običaj ostao prvenstveno u azijskim zemljama poput Kine i Koreje te u Indiji. Jestivi su svi dijelovi biljke: rizomi, listovi pa i sjemenke. Lotusi se u Kini plantažno uzgajaju u beskrajnim vodenim poljima. Za to su razvijene posebne sorte za prehranu koje stvaraju veće rizome koje je lakše čistiti i obradivati te zadržavaju veće količine hranjivih sastojaka. Na primjeru na slikama, mladi listovi koriste se za pripremanje “sarma” : nadjev po želji zamota se u blanširane listove lotusa te se potom sve skuha na pari. Lotusovi listovi se u tim zemljama i regijama koriste se poput listova kapuza ili loze u nas. Paleobotanička istraživanja koja su recentno provedena, ukazuju na to da je rod Nelumbo prirodno obitavao na području cijele Europe, od Španjolske do Rumunjske, a fosilni ostaci datiraju još iz doba krede kada su se te vrste ubrzano širile po svim tropskim,  suptropskim i temperiranim regijama svijeta. Tko zna da li bi i mi tako koristili lotusove listove da ih razna ledena doba nisu potjerala i ograničila u toplije krajeve?!

Zanimljivo istraživanje o distribuciji roda Nelumbo možete pronaći na poveznici:

https://www.researchgate.net/publication/260044634_Paleobiogeography_of_the_lotus_plant_Nelumbonaceae_Nelumbo_and_its_bearing_on_the_paleoclimatic_changes

Distribucija roda Nelumbo tijekom raznih geoloških razdoblja.